Wielkanocne śniadanie- sałatka szparagowa z jajkiem

Muszę przyznać, że u nas wielkanocne śniadanie to prawie pora obiadowa. Dla nas święta to odpoczynek, a nie podążanie za jakimś schematem zaplanowanych wydarzeń o określonych godzinach. Mimo wszystko świąteczny dzień rozpoczynamy jajkiem. Czy musi być koniecznie jajko faszerowane? Pewnie, że nie! Dzisiaj proponuję przepis na wielkanocne śniadanie w postaci sałatki szparagowej z sadzonym jajkiem i prosciutto. Kupiłam moje pierwsze w tym szparagi. W drodze do domu obmyślałam przepis na szparagi. Otwierając drzwi do domu już wiedziałam co z nich przyrządzę. Naprawdę nie potrzeba wybujałej fantazji, aby przygotować pyszne danie. Warto wykorzystać spacer ze sklepu do domu na kulinarne przemyślenia…

sałatka szparagowa z jajkiem

Sałatka szparagowa z jajkiem to najmniej pracochłonne wielkanocne śniadanie. Jajka sadzone na Wielkanoc…są super pomysłem.  Osobiście lubię jajko sadzone z dobrze ściętym białkiem ale półpłynnym żółtkiem.

Wielkanocne śniadanie

Składniki:

na 4 porcji

150 g kolorowej sałaty

100 g prosciutto

2 łyżki pokruszonego parmezanu

4 jajka

200 g zielonych szparagów

kilka pomidorków koktajlowych

5 cm pora

sól i pieprz do smaku

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka masła do smażenia

wielkanocne śniadanie

Opłucz sałatę, osącz z wody i ułóż na talerzu wraz z pomidorami, pokrojonym w krążki porem i szynką. Wymieszaj oliwę i sok z cytryny z solą i pieprzem. Polej sałatkę. Na rozgrzanej patelni usmaż jajka na maśle. Ułóż jajko na sałatce. Przypraw solą i pieprzem. Wesołych świąt i smacznego jajka!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *