Wielkanocny sernik morelowy

Jeszcze zdążycie! Sernik…koniecznie. Wymyśliłam sobie sernik morelowy polany białą czekoladą. Dżem morelowy oczywiście mogłam kupić w sklepie, ale po co kiedy mogę zrobić sama. Zrobiłam , a jakże z suszonych moreli. Sernik wyszedł obłędny. Siedzę na sofie i delektuję się kolejną porcją… Wesołych Świąt Kochani!

sernik morelowyWielkanocny sernik morelowy

Składniki:

Na okrągłą foremkę o średnicy 18 cm

500 g twarogu

2 jajka

2 łyżki zmielonych migdałów

80 g cukru

100 g białej czekolady

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

Dżem morelowy

200 g suszonych moreli

2 łyżki golden syropu

50 ml wody

Do dekoracji 

Kawałki moreli

kolorowe jajeczka, czekoladowe

Ganache

100 g białej czekolady , u mnie kokosowo migdałowa

50 ml śmietanki

1 łyżka golden syropu

sernik morelowy wielkanocnyRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj ser z jajkami, wanilią i migdałami. Dodaj podczas miksowania schłodzoną rozpuszczoną czekoladę.Foremkę wyłóż pergaminem i wylej masę serową. Piecz przez 35 minut w nagrzanym  piekarniku na 175ºC na termoobiegu. Ostudź sernik stopniowo, uchylając najpierw drzwiczki od piekarnika.

Pokrój morele  w kostkę i wrzuć do małego garnka. Zalej wodą, dodaj syrop i gotuj przez 20 minut. Zmiksuj i przełóż do słoika. Dżemu jest więcej niż potrzeba. Ostudzony sernik posmaruj dżemem. W  garnuszku umieść połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Dodaj śmietankę i syrop. Umieść garnuszek w kąpieli wodnej i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Polej sernik przestudzoną czekoladą i pozostaw do zastygnięcia. Udekoruj sernik kawałkami moreli i jajeczkami.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *