Wieprzowe roladki z serem w sosie jabłkowym

Dawno nie robiłam wieprzowych roladek. Znalazłam nowy przepis na rolady nadziewane żółtym serem, więc postanowiłam go od razu wypróbować. Do roladek ugotowałam pyszny sos jabłkowy z owocami berberysu.

Przepis na wieprzowe roladki z żółtym serem (8 sztuk)

Składniki:

  • 8 kotletów schabowych bez kości, około 1 kg
  • 100g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki
  • 20 g masła + olej do smażenia

Sos jabłkowy

  • 4 dl jabłkowego cider lub soku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 dl śmietany
  • 2 łyżki suszonych owoców berberysu

Wykonanie:

  • Rozbij kotlety na  cienkie plastry mięsa. Posyp solą i pieprzem.
  • Połóż kawałek sera na każdy plaster mięsa i zwiń w roladę.
  • Oprósz roladki mąką i podsmaż na maśle i oleju, około 15 minut.
  • Wyjmij rolady z patelni i wlej cider jabłkowy oraz śmietanę. Zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przy końcu gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki i owoce berberysu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *