Wieprzowina na ostro – pulled pork

Wieprzowina na ostro to idealne mięso nie tylko na obiad ale i na przyjęcie. Mięso marynuję mieszanką aromatycznych przypraw. Kmin rzymski, wędzona papryka i pieprz kajeński to moje ulubione przyprawy do mięsa i nie zabrakło ich w tej marynacie. Wieprzowina na ostro tak zwany pulled pork to mięso, które poddaje się  długiej i powolnej obróbce termicznej. Mięso jest wtedy bardzo soczyste i rozpada się na kawałki bez udziału noża. Z tak przyrządzonej wieprzowiny robię najczęściej kanapki. Są to kanapki jak ja to mówię wypasione! Mięciutkie mięso, pyszny sos, coleslaw w świeżutkiej ciabatta. Życie ma swoje dobre strony, prawda!

pulled pork kanapka

Uwielbiam takie jedzenie i często spotykam się z nim w różnych restauracjach. Bez wyjątku jest to jedzenie rękoma. Nawet sos ściekający po policzkach zostaje wybaczony. Takie jedzenie naprawdę cieszy. Wieprzowina na ostro to eksplozja smaków.

Wieprzowina na ostro

Składniki:

na 8-10 kanapek

1,5 g karkówki bez kości

200 wędzonego boczku

2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżka nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka suszonych płatków chili

1 czosnek solo

100 ml koncentratu jabłkowego

15 suszonych śliwek

700 ml bulionu z kurczaka

1½ łyżeczki soli

Coleslaw

350 g białej kapusty

1 jabłko

½ włoskiego kopru, mały

2 łyżki oliwy

3-4 łyżki jabłkowego octu

sól do smaku

1 łyżeczka czarnuszki

wołowina na ostro

Przygotuj marynatę do mięsa. Nasiona kminu upraż na suchej patelni i zmiażdż w moździerzu. Wymieszaj z resztą przypraw, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wlej koncentrat jabłkowy, wymieszaj i wmasuj w mięso. Włóż do torebki foliowej i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyłóż zawartość torebki, a więc mięso i marynatę do żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada.

Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby sałatka się przegryzła.

Wyjmij mięso na półmisek i rozerwij je na kawałki. Sos zlej do naczynia i zmiksuj. Polej mięso sosem i wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż na pół ułóż warstwę mięsa z sosem, następnie coleslaw i marynowaną cebulę. Przykryj drugą połówką i pokrój na 3-4 porcje w zależności od możliwości “zawodników”.

wieprzowina_pulled_pork

Do kanapki z wieprzowiną idealnie pasują frytki z batatów.

 

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *