Włoska kapusta z migdałami

Zapraszam na pyszną sałatkę z włoskiej kapusty . Bardzo lubię włoską kapustę, delikatniejsza w smaku niż inne kapusty, a i jako warzywo prezentuje się pięknie z mocno zielonymi pofałdowanymi liśćmi. Zdecydowanie wolę ugotować z nią gołąbki niż z białą kapustą. Poza tym włoska kapusta to świetnie warzywo nadające się na sałatki i zupy. Zupa z włoskiej kapusty często gości na naszym stole, a dzisiaj proponuję Wam sałatkę na ciepło z dodatkiem migdałów.

włoska kapusta z migdałami

Włoska kapusta z migdałami

Składniki:

na 4 porcje

  • 1 włoska kapusta, mała
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki migdałowej mąki lub zmielonych na proszek migdałów
  • garść prażonych migdałów
  • sól

Poszatkuj kapustę i obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj pod zimną wodą. Kapusta zachowa swój żywy zielony kolor. Rozpuść masło i dodaj migdałową mąkę. Zrumień lekko po czym dodaj kapustę. Smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojone migdały. Podawaj sałatkę na ciepło jako dodatek do mięsa lub ryby.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *