Zapraszam na pyszną sałatkę z włoskiej kapusty . Bardzo lubię włoską kapustę, delikatniejsza w smaku niż inne kapusty, a i jako warzywo prezentuje się pięknie z mocno zielonymi pofałdowanymi liśćmi. Zdecydowanie wolę ugotować z nią gołąbki niż z białą kapustą. Poza tym włoska kapusta to świetnie warzywo nadające się na sałatki i zupy. Zupa z włoskiej kapusty często gości na naszym stole, a dzisiaj proponuję Wam sałatkę na ciepło z dodatkiem migdałów.
Włoska kapusta z migdałami
Składniki:
na 4 porcje
- 1 włoska kapusta, mała
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki migdałowej mąki lub zmielonych na proszek migdałów
- garść prażonych migdałów
- sól
Poszatkuj kapustę i obgotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj pod zimną wodą. Kapusta zachowa swój żywy zielony kolor. Rozpuść masło i dodaj migdałową mąkę. Zrumień lekko po czym dodaj kapustę. Smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojone migdały. Podawaj sałatkę na ciepło jako dodatek do mięsa lub ryby.
3 komentarze
ciekawy przepis
Lubię włoską kapustę w takiej formie!
Skoro zapraszasz, to ja już się melduję. Jestem gotowa na taką pyszna sałatkę