Włoska surówka do pizzy z białej kapusty

Ostatnio podpasowała nam włoska kuchnia. Dzisiaj kolejny przepis a właściwie dwa. Pierwszy z nich to surówka do pizzy z białej kapusty. Jest to prosta surówka zrobiona jedynie z białej kapusty i przypraw w postaci, dobrej oliwy, octu winnego, pieprzu, suszonego majeranku i soli. Myślicie, że oszalałam! Wcale nie. Tą surówkę dostaniecie do każdej pizzy w włoskiej pizzerii. Bardzo smaczna surówka, a i pizza smakuje jeszcze lepiej.

pizza Margherita przepis

Drugi przepis to pizza Margherita, moja imienniczka. Pizzę piekę przynajmniej raz w miesiącu. Moje dzieci lubią tradycyjną pizza capricciosa, ja natomiast i mój małżonek lubimy zjeść lekką pizza Margherita z pomidorami i mozzarellą. Jeszcze większej ochoty na tą właśnie pizzę nabrałam po przeczytaniu fajnej relacji z Włoch, którą znajdziecie na blogu przepisy z podróży. Nawet i ta pizza smakuje super z wyżej wymienioną surówką.

surówka do pizzy z białej kapusty

Włoska surówka do pizzy

Składniki:

5 porcji

  • około ½ kg białej kapusty
  • 50 ml winnego octu
  • ½ łyżki soli, więcej w zależności jak kto woli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo zmielonego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Wykonanie:

  • Poszatkuj kapustę cieniutko i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw na godzinę w lodówce, zamieszaj od czasu do czasu. Sałatka ma być dosyć kwaśna w smaku.

Pizza Margherita

Składniki:

till fyra pizzor

ciasto na pizzę

  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 ml zimnej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Szybki sos pomidorowy do pizzy

  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • 1 łyżka cukru
  • woda, tyle aby sos był gęsty jak śmietana

Nadzienie pizzy

  • 6 – 7 dużych pomidorów
  • 4 x 125 g mozzarella
  • 3 cebule
  • czarny pieprz grubo zmielony
  • płatki chili, według uznania
  • suszone oregano do smaku
  • sól
  • dobra oliwa do polania
  • świeża bazylia

Wykonanie:

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Cebulę, mozzarellę i pomidory pokrój w plasterki.
  • Gotowe ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj cienko na okrągłe placki. Posmaruj sosem do pizzy, a następnie ułóż cebulę, pomidory i mozzarellę. Posyp oregano i przyprawami.
  • Piecz pizzę na 225ºC (termoobieg) przez około15 minut. Spód pizzy ma być przyrumieniony.
  • Podawaj pizzę polaną oliwą i z surówką z białej kapusty.

przepis na pizza margherita

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *