Włoska zapiekanka z bakłażana

Melanzane alla parmigiana czyli włoska zapiekanka z bakłażana. Prawda, że pięknie brzmi po włosku! A jak smakuje! Jestem zwolenniczką bakłażana czyli innymi słowy oberżyny pod każdą postacią. Polecam przepis na zapiekany bakłażan, bakłażan z jogurtem czy pasta z bakłażanem i wiele innych, które tu znajdziecie wertując po blogu.

Dzisiejsza zapiekanka z bakłażana jest świetnym dodatkiem do kotletów schabowych, na które przepis ukaże się wkrótce. Prosta i bardzo smaczna przystawka na ciepło lub jako samodzielne danie podane z grzankami.

włoska zapiekanka z bakłażana i mozzarella

Wczoraj mieliśmy gości na kolacji i między innymi podałam właśnie zapiekankę z bakłażana, którą wszyscy byli zachwyceni.Dzisiaj dzielę się przepisem z Wami.

Włoska zapiekanka

Składniki:

5 – 8 porcji

  • 3 oberżyny (bakłażany), średniej wielkości
  • 3jajka
  • 150 ml mąki
  • 100 ml utartego parmesanu + 2 łyżki do posypaniu przed podaniem
  • 125 g mozzarella
  • oliwa do smażenia
  • sól do smaku

Sos pomidorowy

  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 7 dużych liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i trochę cukru do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój bakłażany w plasterki w 0,5 cm grube plasterki posól i odstaw na druszlaku na 30 minut. Osusz papierowym ręczniczkiem.
  • Jajka roztrzep. Zamocz każdy krążek oberżyny w jajku, a potem obtocz w mące. Ułóż oberżynę na wysmarowanej tłuszczem formie i piecz w piekarniku na 225ºC przez 10 minut. Odwróć po połowie czasu.
  • Z podanych składników ugotuj sos i zmiel w blenderze.
  • Ułóż w formie partiami upieczonego bakłażana, mozzarella, polej sosem i posyp parmezanem. Włóż zapiekankę do piekarnika na 225º i zapiecz przez 15 minut.

zapiekanka z bakłażana

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *