Włoskie ragù czyli sos mięsny do makaronu

To włoskie danie jest po prostu odpływowe, szczególnie dla kogoś kto uwielbia jeść mięso i nie byle jakie. Prawdziwa mięsna uczta! Do przygotowania tego dania użyłam pięknej wołowiny i wieprzowych żeberek. Nic nie szkodzi że mięso jest z kością, bo tajemnicą tego dania jest bardzo długie gotowanie na małym ogniu. Danie jest gotowe gdy mięso lekko odchodzi od kości jak tylko je poruszymy łyżką.

Muszę przyznać, że zazwyczaj gotuję włoskie ragu jak mam wolne od pracy. Ten mięsny sos do makaronu jest gotowy po około 4 godzinach powolnego gotowania. Długo ale naprawdę warto wypróbować ten sos, bo jest naprawdę nietypowy i bardzo smaczny.

Tego typu sos mięsny podaje się z makaronem. Same mięso, soczyste i przesiąknięte sosem można użyć do kanapek z chlebka pita, a sos wykorzystać do różnego rodzaju zapiekanek. Moja dzisiejsza propozycja to jednak ragu z makaronem.

Przepis na włoskie ragu, sos mięsny do makaronu 

Składniki:
na 10 porcji

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 600 g grubych żeberek wieprzowych
  • 3 cebule
  • 6 ząbkow czosnku
  • 1 czerwone chilli
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 3 dl keczupu
  • 2 łyżki brazowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 dl wody
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli (na poczatek, apotem wedle smaku)
  • 1 łyżeczka papryki
  • 3 dl czerwonego wina
Dodatki
  • 250 g makaronu, sucha waga
  • 50 g parmezanu

Wykonanie:

  • Posiekaj cebulę i chili, a czosnek pokroj w talarki .
  • Opłucz mięso i w całości włoż do dużego garnka.
  • Podsmaż warzywa na oleju i dodaj do mięsa.
  • Dodaj ketczup, pomidory, przyprawy i sol. Wszystko zalej wodą i winem i rozpocznij  gotowanie ragu na wolnym ogniu przez co najmniej 4 godziny. Mięso powinno być  naprawdę miękkie i łatwo odchodzić od kości .
  • Ugotuj makaron al dente.  Wyjmij mięso z sosu, usun kości i pokroj na mniejsze kawałki lub po prostu porozrywaj je palcami. Włóż mięso z powrotem do sosu i całość wymieszaj z makaronem.
  • Podawaj włoskie ragu z parmezanem.

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *