Włoskie Spaghetti carbonara

Ten makaron pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama bardzo często go robiła. Wtedy nie wiedziałam, że taki makaron z boczkiem i jajkami nazywa się carbonara i wywodzi z Włoch.

Dzisiaj chcę wam zaproponowac spaghetti carbonara w moim wydaniu. Na ogół przyrządzam makaron carbonara jedynie z boczkiem, jajkami, startym serem i mnóstwem natki. Prawdziwą włoską carbonarę przyrządza się z pancettą, czyli włoskim boczkiem. Robiłam carbonare z pancettą kilka razy i muszę przyznać, że nie widzę rożnicy w smaku między polskim czy szwedzkim boczkiem, a pancettą. Nie popadaj więc w panikę jak nie znajdziesz pancetty w sklepie, bo polski boczek doskonale się nadaje do tego włoskiego dania.

Składniki:

Przepis na 5 porcji

  • 300 g makaronu spaghetti waga sucha
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 2 łyżki natki, grubo posiekanej
  • 2 dl ostrego sera, utartego
  • sól i  pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie al dente, czyli na półtwardo.
  • Pokrój  boczek na cieniutkie plastry i zrumień na rozgrzanej patelni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych serwetkach.
  • Roztrzep jajka z masłem i wymieszaj z utartym serem.
  • Odcedz makaron i gorący wrzuć na patelnię. Dodaj jajka i mieszaj cały czas, aż jajka  zaczną się ścinać.
  • Pokrusz boczek i wraz posiekaną pietruszką dodaj do makaronu. Wymieszaj.
  • Podawaj danie na ciepło.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *