Wołowina w sosie słodko kwaśnym

Wołowina w sosie słodko kwaśnym to pyszne danie, które podaję z białym ryżem. Cechą tego przepisu jest to, że nie zawiera on aż tyle składników. Wołowina w sosie słodko kwaśnym jest mimo wszystko bardzo aromatyczna i smaczna. Delikatny w smaku sos fantastycznie podkreśla smak mięsa. Do tego dania potrzebna jest wołowina dobrej jakości, pokrojona na bardzo cienkie paski. Obtoczone mięso w kukurydzianej skrobii smażę krótko w wysokiej temperaturze. Mięso jest miękkie i soczyste. Wołowina lubi wysoką temperaturę. Metoda zwana jest stir fry i popularna w azjatyckiej kuchni. Potem przyrządzam sos, który nadaje smak potrawie. Polewam nim wołowinę. Gotuję biały ryż. Danie posypuję dymką i sesamem.

wolowina

Obiad gotowy w 15 minut pod warunkiem, że wszystkie składniki są gotowe do smażenia. To danie podaję na talerzu prosto z patelni. Smakuje wtedy najlepiej. Wołowina koniecznie  musi być krótko smażona inaczej nieprzyjemnie stwardnieje. Do woka wrzucam mięso partiami, olej zachowuje temperaturę a mięso jest miękkie i chrupiące. Solę je dopiero po usmażeniu. Sos doprawiam tak aby podkreślić smak wołowiny.

wolowina_po_azjatycku

Wołowina stir fry w sosie

Składniki:

4 porcje

700 g wołowiny

5 łyżek kukurydzianej skrobii

100 ml oleju

100 ml sosu sojowego

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka świeżego imbiru

3 łyżki ryżowego octu

3 ząbki czosnku

4 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżka sezamowego oleju

1 łyżka nasion sezamu

3 dymki ze szczypiorem

wolowina_obiadPodziel wołowinę na bardzo cienkie paski. Osusz papierowym ręcznikiem, oprósz skrobią i wymieszaj delikatnie. Smaż wołowinę porcjami na mocno rozgrzanym oleju. Smaż krótko, bo inaczej wołowina będzie sucha. Wyjmij na talerz i trzymaj w cieple. Na tym samym oleju podsmaż dymkę pokrojoną w piórka. Przygotuj sos. Wszystkie płynne składniki umieść w rondelku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony  imbir. Zagotuj sos dodaj mięso i wymieszaj. Ugotuj ryż. Podaj wołowinę z ryżem posypaną dymką i prażonym sezamem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *