Wraps z zieloną soczewicą i nie tylko

Przypominam o przepisie miesiąca. W marcu gotujemy z fasolą, grochem, soczewicą i innymi roślinami strączkowymi. U mnie dzisiaj wraps z zieloną soczewicą i nie tylko! Zrobiłam dwa rodzaje dipów, które znakomicie pasują do soczewicy, a wszystko zapakowałam w mięciutki płaski chlebek, którego tajemnicy pieczenia jeszcze nie posiadłam. To  szwedzki chleb zwany polarnym. Cienkie placki można zwijać w rulon. Bardzo fajny chleb na zimne przekąski.

wraps z zieloną soczewicąDip z grillowanej papryki

Składniki:

2 duże czerwone papryki, ugrillowane, obrane ze skórki

3 ząbki czosnku

4 łyżki zmielonych migdałów

3 łyżki grubo posiekanej pietruszki

sól i pieprz do smaku

oliwa do uzyskania odpowiedniej konsystencji

pyszne wraps Pierwszy dip zrobiłam z grillowanej czerwonej papryki. Bardzo lubię grillowaną paprykę, a ten dip to po prostu marzenie.Zmiksuj wszystkie składniki na pastę. Dopraw solą i pieprzem.

Dip z feta

Składniki:

300 g feta

2 dymki ze szczypiorkiem

1 czerwone chili, oczyszczone z pestek

garść świeżej bazylii

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

wraps na kolacjaIdealny dip do grzanek, który znalazł zastosowanie również w dzisiejszym przepisie na wraps z soczewicą. Podobnie jak wyżej zmiksuj wszystkie składniki. Żadna trudość, prawda!

Wraps z zieloną soczewicą

Składniki:

4 płaskie chlebki lub tortilla

100 g zielonej soczewicy, waga sucha

dip z grillowanej papryki

dip z feta

garść rucoli

Rozłóż placki chleba i rozsmaruj oba dipy. Posyp soczewicą, ułóż kilka liści rukoli i zwiń w rulon. Przekrój na pół. Zamiast chleba polar można użyć tortille.

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *