Wytrawna tarta dla smakoszy batatow

tarta smaczna
Wytrawna tarta z batatow to klasyczny amerykanski przysmak. Wreszcie i ja moglam sie nim podelektowac , bo wlasnie taka tarte upieklam. Moje dodatki do tarty moglyby zaskoczyc nie jednego Amerkanina, bo udekorowalam ja jarmuzem i lesnymi grzybami. Bataty uwielbiam. Sa bardzo zdrowe i oznaczaja sie niskim indeksem glykemicznym.

tarta wytrawna

Bylam bardzo zadowolona ze spodu do tarty, ktory zrobilam z maki orkiszowej i maki z ciecierzycy. Spod wyszedl kruchy i smakowal prawie jak ciastka digestive.

Przepis wytrawna tarta z batatow, jarmuzu i grzybow

Skladniki:

na foremke z ruchomym dnem o srednicy 26cm

Spod do tarty
  • 100 g miekkiego masla
  • 1 dl maki z ciecierzycy (cieciorki), mozna zastapic maka orkiszowa
  • 1 dl maki orkiszowej pelnoziarnistej
  • 1½ dl maki orkiszowej
  • ½ lyzeczki soli
  • 1 lyzka zimnej wody

Nadzienie do tarty

  • 800 g obranych i ugotowanych batatow
  • 1 cebula + 1 lyzka do rzybow
  • 2 zabki czosnku + 1 zabek do grzybow
  • 1 lyzka posiekanego swiezego tymianku
  • 1 czerwone chili
  • 1 dl startego parmezanu
  • 1 dl startego cheddara
  • 2 duze jaja
  • 200 g lesnych grzybow
  • kisc jarmuzu
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Z masla, maki i wody zagniec lekkie ciasto. Owin w folie i wluz do lodowki na conajmniej 30 minut. Po tym czasie wyloz ciastem foremke i przykryj brzegi paskami folii aluminiowej lekko dociskajac. W ten sposob brzegi sie nie obsuna podczas pieczenia. Nakluj spod wiedelcem i podpiecz w piekarniku na 200ºC przez 10 minut.
  • Posiekana cebule, chili i czosnek podsmaz w odrobinie oliwki. Dodaj do batatow i zmiksuj. Dodaj jajka, tymianek, utarte sery i wymieszaj.
  • Napelnij nadzieniem spod tarty i piecz w piekarniku na dolnym poziomie na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.
  • W tym czasie pokroj grzyby i podsmaz wraz z cebulka i czosnkiem na oliwie. Zerwij liscie jarmuza, uzyj tylko miekkie czesci, poszatkuj lekko i wrzuc do grzybow. Podpraw sola i pieprzem. Smaz przez 10 minut, mieszajac od czasu do czasu.
  • Na lekko ostudzona tarte wyloz grzyby i jarmuz.

wytrawna tarta z jarmuzem

 

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *