Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą

Dawno nie robiłam wytrawnej tarty. Kupiłam pęczek buraków z botwiną. Część wykorzystałam na botwinkę, a z reszty upiekłam tartę. Tarta z burakami, botwiną i fetą bardzo mi smakowała. Połączenie słodkich buraków i słonej fety to strzał w dziesiątkę. Lubię takie kontrastowe kombinacje. Do tarty dodałam również liście z łodygami. Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem mąki grahamki i nasion sezamu.

Wytrawna tarta to idealne danie na obiad czy kolację. U mnie tarta gości bardzo często w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Spód do tarty można przygotować wcześniej z podwójnej porcji i część zamrozić.

tarta przepisWytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą

Składniki:

na formę do tarty o średnicy 25 cm

120 g pszennej mąki

30 g mąki grahamki

120 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę

2 łyżki nasion sezamu

2 łyżki zimnej wody

½ łyżeczki soli

Nadzienie do tarty

3 buraczki średniej wielkości wraz z botwiną

5 cm pora

3 jajka

300 ml mleka

100 g feta

50 g sera cheddar, utartego

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy

1 łyżka świeżego tymianku, u mnie cytrynowy

tarta wytrawna przepisZ podanych składników przygotuj spód do tarty. Posiekaj nożem zimne masło wraz z suchymi składnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (10 stopni więcej w normalnym piekarniku lub według uznania) przez 10 minut.

Przygotuj nadzienie. Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość rozmąconymi w mleku jajkami. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika tym razem na 160ºC na termoobiegu i piecz przez około 30 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia przez 10 minut.

spód do tarty

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *