Wytrawna tarta z kurczakiem

Wytrawna tarta z kurczakiem. Dawno, dawno nie piekłam wytrawnej tarty. Jeszcze dawniej tarty z kurczakiem. Uwielbiam piec tarty na obiad lub kolację. Resztki biorę do pracy, bo łatwo można je podgrzać w mikro. Tarta to danie z resztek. Można do niego wykorzystać praktycznie wszystko. Kawałek pieczeni, resztki warzyw, jakąś końcówkę sera…Idealne resztki na tartę, a poza tym nic się nie zmarnuje!

wytrawna_tarta_1

Wytrawna Tarta

Składniki:

Spód do tarty

okrągła foremka o średnicy 28 cm

200 g pszennej mąki

50 g mąki grahamki

150 g masła, zimnego

2 łyżki wody

Nadzienie

200 g resztek z kurczaka, u mnie smażone

100 g koziego sera

1 mały brokuł

2 łyżki pokrojonej cebuli

4 jajka

350 ml mleka

½ łyżeczki cebuli w proszku

50 g żółtego sera

sól i pieprz do smaku

tarta_z_kurczakiemDo przygotowania ciasta na spód użyłam kuchennego robota. Kiedy ciasto zaczęło łączyć się w całość wyjęłam na papier do pieczenia, przykryłam drugim arkuszem i rozwałkowałam w prostokąt. Ciastem wykleiłam foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm i wstawiłam do lodówki na 30 minut. W między czasie nastawiłam piekarnik na 200ºC. Po schłodzeniu nakłułam spód widelcem i podpiekłam w nagrzanym piekarniku. Składniki na nadzienie pokroiłam w kostkę. Cebulę zeszkliłam, a różyczki brokułu blanszowałam przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Na lekko przestudzony spód wyłożyłam nadzienie. tu i ówdzie powtykałam kawałki koziego sera. Całość posypałam żółtym serem. Rozmąciłam jajka z mlekiem, szczyptą soli, suszoną cebulą i polałam tartę. Wstawiłam do piekarnika, po czym zmniejszyłam temperaturę do 175ºC. piekłam tartę przez 40 minut. Tarta powinna być ścięta na środku. Po 10 minutach jak tarta lekko odparuje można ją pokroić.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *