Wytrawna tarta z szynką , fetą i chili

Klasyczna wytrawna tarta czyli paj z szynką, fetą i chili to wspaniałe szybkie danie z cyklu wszystko do jednego garnka. Takie gotowanie to po prostu przyjemność, nie mówiąc już o tym, że tarta jest bardzo smaczna i syta.

Przepis na tartę z szynką, fetą i chili (5 porcji)

Składniki:

Kruchy spód tarty

  • 4 dl mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie do tarty

  • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 100 g fety, pokrojonej w kostkę
  • 5 łyżek szczypioru
  • 1 czerwone chilli
  • 2 dl żółtego sera, startego
  • 4 jajka
  • 3 ½ dl mleka
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Zrób ciasto z podanych składników, owin w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkuj ciasto i wyklej nim owalną foremkę
  • Piecz ciasto na 200 ºC (termoobieg), około 10 minut.
  • Ułóż nadzienie na tartę, posyp startym serem.
  • W naczyniu ubij lekko jajka z mlekiem, posól i dopraw pieprzem kajenskim. Rozprowadz równomiernie po całej tarcie.
  • Pokrój chili na krążki i ułóż na powierzchni tarty.
  • Piecz  tartę na 160 º C (termoobieg), przez około 35 minut.
  • Tarta powinna ostygnąć co nieco przed pokrojeniem.
  • Podawaj tartę z sałatką warzywną.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *