Wytrawne mini tarty z brokulami i serem plesniowym

Dzisiaj zmiana smakow, wracam do naszej europejskiej rzeczywistosci. Dawno odkrylam smakowita konspiracje miedzy brokulami i serem plesniowym. Dzisiaj zrobilam wyjsciowa kolacje dla mnie i mojej polowy , zielone mini tarty wlasnie z brokulami i dunskim serem plesniowym Høng Danablu. Lampka bialego wina jescze tylko dodala nam smaku.

Przepis na mini tarty z brokulami i serem plesniowym

Skladniki:

4 mini tarty

Ciasto na spod do tarty

  • 3 dl maki pszennej
  • ½ dl maki graham
  • 150 g masla, miekkiego i solonego
  • 1 lyzka zimnej wody
  • 1 bukiet brokulow
  • 50 g sera plesniowego,troche twardszej konsystencji
  • 3 cm pora
  • 1 lyzka nasion dynii
  • 2 jajka
  • 2½ dl mleka

Wykonanie:

  • Zagniec lekko ciasto , tylko tyle aby maka, maslo i woda sie polaczyly. Wyloz ciastem male foremki ( moje maja 15 cm srednicy). Okryj i podeprzyj brzegi folia aluminiowa. Przykryj folia spozywcza i wstaw do lodowki na pol godziny.
  • Podpiecz spody tart w piekarniku na 200ºC (termoobieg), zaledwie przez 10 minut. Lekko ostudz i zdejmij aluminiowe paski.
  • Podziel brokuly na drobniej i zblanszuj 5 minut w lekko osolonej wodzie.
  • Uloz brokuly na podpieczonym spodzie, posyp porem i pokruszonym serem plesniowym.
  • Roztrzep lekko jajka z mlekiem i wylej na tarty. Posyp pestkami dynii lub orzechami piniowymi.
  • Piecz tarty na  160ºC (termoobieg), okolo 20 minuter. Niech troche przestygna, za nim wyjmiesz je z foremki.


Akcja pleśnią pokryta czyli sery pleśniowe w natarciu!!!

5 Komentarzy

  • kurcze wygląda świetnie ale ja ostatnimi czasy staram się ograniczać sery od kiedy trafiłam na ten artykuł -> pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ troche sie przestraszyłam bo uwielllllbiam sery pleśniowe. Mam w planach pociagnac za jezyk mojego lekarza przy najbliższej okazji tymczasem wypróbuje twoj przepis moze jutro a ser pleśniowy zastąpię świeżym parmezanem, czy może masz jakieś propozycje zamiennika sera pleśniowego?

    • Sa dwa rodzaje serow plesniowych pasteryzowane i niepasteryzowane. Jesli sie boisz polecam pasteryzowane. Jak bylam w ciazy czy karmilam tak mi zalecil moj lekarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *