Wytrawny deser na liściu sałaty

Wytrawny deser na liściu sałaty! Ostatnio sporo się dowiedziałam o ziołach. Słyszeliście o czekoladowej mięcie, która pachnie czekoladą albo tajskiej bazylii o anyżowym zapachu,  pod wpływem którego po prostu się rozpływam czy szałwii o ananasowej woni? Wspaniałe zioła do drinków, deserów czy wypieków. 

W związku z tym chcę Wam dzisiaj zaproponować wytrawny deser, na który składają się gruszki, prażone włoskie orzechy i niebieski ser pleśniowy, a wszystko to umieszczone na kępce grillowanej sałaty i obficie posypane kolendrą i miętą. Coś wspaniałego. Autorem przepisu jest znany szwedzki kucharz Paul Svensson, którego miałam okazję poznać i nie mniej raczyć się wyżej wymienionym deserem własnoręcznie przez niego zrobionym.

W tym miesiącu przepisem miesiąca są świąteczne słodycze bez pieczenia. Dorzucam ten przepis i czekam wciąż na Wasze!

deser wytrawny na liściu sałatyWiem, wiem nie ma orzechów na zdjęciach. Stały obok, a ja fotografowałam w zapale żeby jak najszybciej skosztować tych wspaniałości. Orzechy koniecznie!

Wytrawny deser z gruszek, włoskich orzechów i sera pleśniowego

Składniki:

na 4 porcje

4 małe główki sałaty rzymskiej gem

2 gruszki

2 łyżki uprażonych włoskich orzechów

garść liści kolendry

garść liści mięty

1 łyżka oliwy z pestek winogron

szczypta soli i pieprzu

odrobina winnego octu

kawałek niebieskiego pleśniowego sera

wytrawny deser z gruszekSkrop sałatę oliwą, posyp solą i lekko ugrilluj. Obierz gruszki ze skórki, przekrój na pół  i oczyść z nasion. Ugotuj do miękkośći w wodzie. Odcedź, odparuj i zmiksuj z dodatkiem oliwy, pieprzu i octu. Skomponuj deser; na sałacie połóż łyżkę gruszkowego  musu, następnie posyp utarty ser i orzechy, a na koniec udekoruj listkami ziół.

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *