Wytrawny sernik ze śledziami

Wytrawny sernik ze śledziami to kolejne danie na wykorzystanie świątecznych resztek. Nietypowy, wytrawny sernik bez pieczenia.  Zostało mi parę kawałków śledzia. Za mało, żeby postanowić na stół ale w sam raz na wytrawny sernik. Taki śledziowy cheesecake to pyszna zimna przekąska na Sylwestra. Danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem już tylko udekorować. Taki wytrawny sernik  przypadnie każdemu do smaku.

wytrawny sernik śledziowy

Wytrawny sernik

Składniki:

okrągła forma o średnicy 20 cm

Spód

200 g chleba, u mnie żytni

70 g rozpuszczonego masła

Nadzienie

3 listki żelatyny

150 g crème fraîche

100 ml ubitej śmietanki

1 łyżeczka soku z cytryny

6 łyżek drobno pokrojonego poru

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę

100 g śledzia w occie, drobno pokrojonego

Dekoracja

2 jajka ugotowane na twardo

świeży koper

1 limonka w plasterkach

anchois

wytrawny sernikPokrój chleb w kostkę, a następnie zmiksuj w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Uformuj cienki spód na dnie formy. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Po 20 minutach odciśnij wodę i rozpuść żelatynę lekko podgrzewając. Ubij śmietankę tak nie do końca. Wymieszaj z crème fraîche. Dopraw solą i sokiem z cytryny, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj energicznie po czym dodaj koper, szczypior, por, jabłko i śledzie. Wyłóż masę na spód i wstaw do lodówki na godzinę lub na noc. Udekoruj sernik połówkami jajek, koprem, limonką, anchois i sałatą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *