Zaatar- jak zrobić przyprawę zaatar

Kiedy odwiedza nas rodzina z Iranu to zawsze w prezencie dostaję mnóstwo aromatycznych przypraw, ziół i suszonych owoców. Sumak i szafran używam najczęściej, ale ostatnimi laty zachorowałam na zaatar. Zaatar to mieszanka przypraw podobnie jak tandoori masala. Moja szwagierka używa jej praktycznie do wszystkiego, a nawet przyrządza octowe marynaty zwane po irańsku torsi. Uwielbiam torsi i jak zwykle co roku obiecuję, że kiedyś zrobię je sama…lub rodzina przywiezie znowu…

zaatar jak zrobić

Przyprawa zaatar

Zaatar to przyprawa pochodząca z krajów arabskich jak Maroko czy Egipt ale popularna również w Iranie, Turcji i Izraelu. Na przyprawę składają się nasiona sezamu, sumak oraz zioła: tymianek, majeranek i oregano. Sumak ma lekko kwaśny. Używamy go do kebabu. Zaatar również świetnie nadaje się do mięsa. Poza tym można nim posypać hummus lub chleb. Suchą przyprawę warto wymieszać z oliwą i czosnkiem.

Mieszanie przypraw to jedno z moich ulubionych zajęć. Najpierw prażę nasiona, a potem jeszcze gorące ucieram w moździerzu. Możecie sobie wyobrazić te fantastyczne zapachy jakie wtedy roznoszą się po mojej kuchni? Czuję się jak w siódmym niebie.

Jak zrobić zaatar

Składniki:

3 łyżeczki suszonego oregano

3 łyżeczki suszonego tymianku

3 łyżeczki suszonej bazylii

2½ łyżeczki sumak

150 ml nasion sezamu

szczypta soli

przyprawa zaatar

Przyrządzenie zaataru jest bardzo proste. Wystarczy uprażyć sezam, wybrać trzy ulubione zioła, dodać sumak i ewentualnie szczyptę soli. Jest to najprostszy wariant tej mieszanki, smakuje wspaniale! Rozcieram składniki w moździerzu. Przyprawa jest dosyć ziarnista i lekko tłusta. Gotową mieszankę można użyć do wypieku podpłomyków. Można również posmarować już upieczony chleb i delikatnie zapiec w piekarniku.

 

 

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *