Zakwas buraczany na świąteczny barszcz

W zeszłym roku natrafiłam na przepis na zakwas buraczany na czerwony barszcz u Kaczodajnia. Bardzo mnie wtedy zaintrygował ten zakwas, ale już nie miałam czasu go wtedy zrobić. Ponieważ bardzo mi się podoba idea robienia wszelkich zakwasów nie omieszkałam w tym roku wypróbować ten przepis.

zakwas buraczany na swiateczny barszcz

Tak więc dzisiaj przygotowała wszystkie składniki do buraczanego zakwasu. Właściwie nic nie zmieniłam w oryginalnym przepisie, jedynie zamiast kromki razowego chleba dodałam łyżkę żytniego zakwasu. Zobaczymy co z tego będzie za pięć dni…

Przepis na zakwas buraczany

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 1½ l letniej, wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • pół małego jabłka
  • 1 łyżka żytniego zakwasu

Wykonanie:

  • Umyj buraki odkrój piętki i pokrój w plasterki. Obierz czosnek, wydrąż jabłko z nasienia. Umieść wszystkie składniki w glinianym naczyniu, u mnie jeszcze była wolna miska. Wymieszaj żytni zakwas z wodą  i zalej warzywa wraz z przyprawami.
  • Przykryj naczynie folią i pozostaw w pokojowej temperaturze na 5 – 7 dni.

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *