Zamiast chipsow

Od chipsow z daleka, oczywiscie mam na mysli te kupne. W domu przekonalam dzieci do duzo lepszej alternatywy w postaci ziemniaczano kukurydzianych kuleczek, doprawionych na ostro i usmazonych na oleju.

Kulki ziemniaczane swietnie smakuje z ketchupem.Do ketchupu nie mam zadnych watpliwosci, bo mamy ulubiona marke bez konserwantow i innych zbednych dodatkow. Ketchup dzieki duzej ilosci pomidorow zawiera mnostwo likopenu, substancji antyoksydacyjnej majacej miedzy innymi wlasciwosci immunologiczne. Dlatego moim dzieciom nie zaluje ketchupu, a poza tym czesto gotujemy potrawy, ktore zawieraja pomidory. A co najdziwniejsze, przetworzone pomidory sa o wiele bogatsze w likopen niz swieze.

Przepis na ziemniaczane snacks zamiast chipsow

Składniki:

24 sztuki

  • ½ kg ziemniaków, gotowane
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano,
  • 1 czerwone chili
  • 2 dl parmezanu, startego
  • 2 dl  mąki
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • 2 dl bułki tartej
  • 3 dl oleju do smażenia

Wykonanie:

  •  Zmiel ziemniaki.Posiekaj nieznacznie kukurydze.
  • Posiekaj drobno chili i oregano.
  • Wymieszać wszystkie składniki w misce. Z przygotowanej masy kształtuj małe kulki o obtaczaj w tartej bułce, a potem smaż na oleju na złoty kolor.

Technika smazenia kuleczek z serem zoltym czy parmezanem jest troche inna. Jesli kulki smaza sie za dlugo zacznie z nich wyciekac ser. Najlepiej smazyc je wolno. Wtedy jest pewnosc, ze w srodku sa juz gotowe i ladnie zrumienione na wierzchu.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *