Zapiekane jajka w bułce orkiszowej

Takie śniadanie to każdy zje ze smakiem. Dzisiaj upiekłam małe śniadaniowe bułeczki z orkiszowej mąki pełnoziarnistej na jogurcie. Wyszły pycha jak zawsze.

Zamarzyły mi się jajka na śniadanie, więc dlaczego nie wypełnic bułki jajkiem i podpiec. Długo się nie namyślałam i po 15 minutach moje śniadanie było już gotowe. Trochę szczypiorku, soli i już po pierwszym kęsie byłam wniebowzięta.

Grunt to pożądne śniadanie!

Przepis na bułeczki orkiszowe (24 sztuki)

Składniki:

  • 500 g orkiszowej mąki, pełnoziarnistej
  • 500 g  mąki pszennej
  • 2 dl jogurtu
  • 4 dl wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko do jednej bułki
  • sól do smaku
  • szczypiorek do przybrania

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj jogurt, oliwke i miód. Zamieszaj.
  • Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrabiaj ciasto około 15 minut.
  • Zostaw ciasto do wyrośniecia na co najmniej 30 minut.
  • Kształtuj małe okrągłe kulki (70 g) i pozostaw po przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Posmaruj bułeczki wodą i piecz w temperaturze 220 ​​º C (termoobieg), około 10-12 minut.
  • Wystudzone bułki wydrążł, posmaruj z wierzchu oliwką i wlej ostrożnie po jednym jajku.
  • Piecz kanapki w 200°C z termoobiegiem przez około 8 minut. Kiedy tylko białko się zetnie, wyjmij z piekarnika. Możesz przytrzymac dłużej, jeśli nie lubisz rzadkiego zółtka.
  • Posiekaj drobno szczypiorek i posyp na upieczone jajka. Posól do smaku.

Zapiekane kanapki– jajko w bułce orkiszowej dodałam do poniższej akcji

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *