Zapiekane portobello nadziewane soczewicą i jarmużem

Ostatnio natrafiłam na fajne przepisy na nadziewane portobello. Grzyby bardzo lubię, więc zainspirowana innymi blogami postanowiłam takowe faszerowane portobello przyrządzić. Co powiecie na portobello nadziewane czerwoną soczewicą i jarmużem? Super pyszne i łatwe w przyrządzeniu… Bardzo lubię takie szybkie nieskomplikowane przepisy, zwłaszcza teraz kiedy intensywnie pracuję. Idealne danie na kolację czy przekąska na ciepło. Ostatnio u mnie wegetariańsko…myślę, że Wy też lubicie odpocząć trochę od mięsa.grzyby przepisPortobello to grzyb spokrewniony z pieczarką. Faktycznie przypomina dziko rosnącą pieczarkę, ale jest o wiele od niej większy i bardziej mięsisty. Duży kapelusz można nafaszerować po brzegi, więc takie nadziewane portobello jest bardzo pożywne.

portabello faszerowane soczewicą i jarmużem

Zapiekane portobello

Składniki:

na 2 porcje

2 portabello

100 ml drobnej czerwonej soczewicy

2 dymki

liście jarmużu obrane z dwóch łodyg

1 łyżka świeżego tymianku

1 łyżka balsamicznego octu

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy

60 g mozzarella

portabello przepisUgotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Obetnij stopki grzybów oraz wydrąż część miąższu. Kapelusze posól i posmaruj oliwą. Pokrój drobno miąższ i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj pokrojoną dymkę i jarmuż. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj soczewicę. Podsmaż wszystko jeszcze przez 1minutę, dopraw octem balsamicznym i tymiankiem. Napełnij portabello kapelusze nadzieniem oral pkrojoną w kostkę mozzarella.  Zapiecz grzyby w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut. Podaj portabello na ciepło.

SparaSpara

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *