Ostatnio natrafiłam na fajne przepisy na nadziewane portobello. Grzyby bardzo lubię, więc zainspirowana innymi blogami postanowiłam takowe faszerowane portobello przyrządzić. Co powiecie na portobello nadziewane czerwoną soczewicą i jarmużem? Super pyszne i łatwe w przyrządzeniu… Bardzo lubię takie szybkie nieskomplikowane przepisy, zwłaszcza teraz kiedy intensywnie pracuję. Idealne danie na kolację czy przekąska na ciepło. Ostatnio u mnie wegetariańsko…myślę, że Wy też lubicie odpocząć trochę od mięsa.Portobello to grzyb spokrewniony z pieczarką. Faktycznie przypomina dziko rosnącą pieczarkę, ale jest o wiele od niej większy i bardziej mięsisty. Duży kapelusz można nafaszerować po brzegi, więc takie nadziewane portobello jest bardzo pożywne.
Zapiekane portobello
Składniki:
na 2 porcje
2 portabello
100 ml drobnej czerwonej soczewicy
2 dymki
liście jarmużu obrane z dwóch łodyg
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka balsamicznego octu
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy
60 g mozzarella
Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Obetnij stopki grzybów oraz wydrąż część miąższu. Kapelusze posól i posmaruj oliwą. Pokrój drobno miąższ i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj pokrojoną dymkę i jarmuż. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj soczewicę. Podsmaż wszystko jeszcze przez 1minutę, dopraw octem balsamicznym i tymiankiem. Napełnij portabello kapelusze nadzieniem oral pkrojoną w kostkę mozzarella. Zapiecz grzyby w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 15 minut. Podaj portabello na ciepło.
7 komentarzy
och, znakomitedanie – coś pysznego!
Nieźle podjadłam sobie…
Bardzo podoba mi się ta propozycja :)
Polecam wypróbować!
Mniam prezentuje się pysznie :-)
Dziękuję!
pyszna propozycja