Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą…Dzisiaj pada niesamowicie, więc zapowiada się niedziela spędzona w domu… i w kuchni. Pierwsze zaplanowane danie gotowe, zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Jak już nie wiem co wymyślić na obiad sięgam po makaron i kiełbasę. Potem przeglądam spiżarkę i lodówkę aby znaleść coś na sos. Ser żółty lub mozzarella zawsze mam w lodówce ale skończyły mi się pomidory w puszce. Nie przejęłam się zbytnio tym faktem. Zrobiłam sos ze świeżych pomidorów. Znowu przydał mi się mój nowy robot kuchenny. Jeden przycisk  i po 5 sekundach pomidory były już rozdrobnione. Pomyśleć, że jeszcze miesiąc temu męczyłam się ręcznym mikserem. Co za wygoda!

zapiekanka makaronowaWracając do zapiekanki…Smak zapiekanki w dużej mierze zależy od kiełbasy. Użyłam szwedzkiej falukorv, która smakiem przypomina dobrej jakości parówkową. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby wybrać inną kiełbasę na przykład myśliwską.

Zapiekanka makaronowa

Składniki:

4-6 porcji

800 g kiełbasy

1 cebula

4 duże pomidory

6 suszonych pomidorów w oleju

2 łyżki jalapeno w zalewie

100 ml śmietany

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka suszonego oregano

200 g mozzarella, utartej

350 g makaronu, waga sucha

szczypiorek do posypania

olej do smażenia

1 łyżka masła do wysmarowania formy

zapiekanka_makaronowaPokrój kielbasę w słupki i zrumień lekko na oleju. Przełóż do dużej miski. Zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Pomidory świeże i suszone pokrój w kostkę ręcznie lub przy pomocy kuchennego robota. Dodaj do cebuli wraz z jalapeno, oregano, przyprawami i śmietaną. Zagotuj sos.

W dużym garnku ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Wymieszaj makaron z sosem i kiełbasą. Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Posyp zapiekankę mozzarella i wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC. Zapiekaj przez 25 minut. Wymij z piekarnika i posyp szczypiorkiem.

makaron_przepisZapiekankę można przygotować wcześniej. Posypaną serem można wstawić do lodówki, a na drugi dzień zapiec. Czas zapiekania będzie dłuższy, bo zapiekanka musi gorąca.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *