861
Przepisy na szybkie obiady są bardzo przeze mnie poszukiwane. Dzisiaj kolejny szybki obiad dla zapracowanych, zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą. Kremowa zapiekanka, którą można skomponować praktycznie z tego co akurat mamy w lodówce. Mój przegląd lodówki był dosyć obfity. Znalazła się skinka, gorgonzola, kremowy żółty ser i resztki kukurydzy. W sam raz na zapiekankę makaronową! Zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą można przyrządzić wcześniej, a na drugi dzień tylko zapiec.
Zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą
Składniki:
na 5 porcji
- 350 g makaronu
- 200 g gorgonzola
- 250 g kremowego żółtego sera, startego na gr
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki płatków chili
- 300 g szynki
- 250 g kukurydzy, u mnie mrożona
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- garść świeżej bazylii, tylko liście
- 600 ml mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Masło roztop w pojemnym rondlu. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Teraz dodaj powoli mleko mieszając energicznie, aby się nie zrobiły grudki. Zagotuj.
- Rozdrobnij gorgonzolę, a żółty ser zetrzyj na tarce. Dodaj oba sery do sosu i mieszaj delikatnie podgrzewając. Następnie dodaj czosnek, płatki chili, pietruszkę i porwane liście bazylii.
- Pokrój 200 g szynkę w kostkę, a resztę w cienkie piórka. Większą porcję szynki wraz z kukurydzą wymieszaj z sosem. teraz dodaj ugotowany makaron, mieszając zagotuj. W ten sposób przygotowany makaron można włożyć do lodówki i zapiec na drugi dzień.
- Przełóż makaron do formy. Posyp resztą szynki i serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 10 minut.
- Gotową zapiekankę posyp posiekaną pietruszką.
11 komentarzy
Warto sobie zapisać takie szybkie dania, bo nigdy nie wiemy kiedy trzeba będzie działać błyskawicznie, bo głód dokucza a czasu mało :)
No właśnie!
Piękne zdjęcie, prosta zapiekanka a jak fajnie podana. jestem pod wrażeniem :-)
Dziękuję!
Fajna zapiekanka!
Super zapiekanka, mniam!
Swietna zapiekanka, ale chba nie taka szybka, jesli przed upieczeniem trzeba ja wstawic na dzien do lodowki…
Miałam tu na myśli, że jeśli nie chcemy od razu zapiekać, to można tak przygotowany makaron włożyć do lodówki i zapiec na drugi dzień dopiero…
Szukałam czegoś takiego, mój mąż uwielbia makaron i nigdy nie ma dosyć już mi brakuje pomysłów. Dzięki za ten przepis :)
Nie polecam robić ją wcześniej….jest taka pyszna, że ciężko jest się powstrzymać żeby nie podjadać ???? a obiad dopiero o 15:00 ???? w ramach czyszczenia lodówki dorzuciłam mrożonkę warzywną: marchewka, groszek, cebulka….mniam
Super!