Zapiekanka penne z salsiccia i wódką

Czyżby obiad dla dorosłych…? Absolutnie nie! Zapiekanka penne z salsiccia i wódką to danie dla całej rodziny. Wódka to alkohol, który podczas gotowania wyparowuje zostawiając jedynie po sobie smak. I  o to właśnie chodzi! Jeśli gotujemy z jakimś alkoholem np. risotto z winem to zależy nam na smaku, a nie na procentach. Ale wracając do penne…Lubię zapiekane makarony, ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto.

zapiekanka penne

Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa zapiekanka to praktyczne danie na obiad. Oczywiście wystarczy ugotować sos i wymieszać z makaronem ale dla smakoszy sera polecam zapiec makaron z mozzarella.

Zapiekanka penne

Składniki:

320 g surowej salsiccia

2 szalotki

3 ząbki czosnku

6 suszonych pomidorów w zalewie, dużych

120 g wędzonego boczku

125 ml wódki, u mnie żubrówka

1 łyżeczka papryki w proszku

120 ml śmietanki

800 g pokrojonych pomidorów z puszki

150 g jarmużu, pokrojonego

250  g makaronu penne rigate

2 kulki mozzarella

3 lyżki posiekanej natki pietruszki

sól i czarny pieprz do smaku

penne z wodka

Zdejmij  z kiełbasy flak. Pokrój kiełbasę w kostkę lub rozgnieć widelcem. Pokrój drobno szalotki i czosnek. Usmaż plastry boczku i wyjmij na talerz. Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj salsiccia. Smaż aż kiełbasa lekko się zrumieni. Wlej wódkę i smaż aż alkohol prawie w całości wyparuje. Dodaj suszone i pokrojone pomidory, pomidory z puszki, pokrojony jarmuż i 2 łyżki pietruszki. Dopraw sos papryką, pieprzem i solą. Gotuj sos przez 20 minut. W międzyczasie ugotuj penne al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron i z powrotem umieść w garnku. Wlej sos, dodaj utarty parmezan i wymieszaj. Przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Posmaruj tłuszczem i wyłóż makaron. Porwij mozzarellę na kawałki i ułóż na makaronie. Wstaw makaron do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Ser powinien być rozpuszczony i ciągnący. Posyp zapiekankę resztą natki pietruszki i podaj na gorąco.

SparaSpara

SparaSpara

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *