Zapiekanka – przepis miesiąca

Zapiekanka to temat przepisu miesiąca w marcu. Jak ten czas leci! Niedługo Wielkanoc! Czas pomyśleć o świątecznym menu. Zapiekanka to idealne przystawka na świątecznym stole, a zapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę.

Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż z kaszy jak w przypadku taco zapiekanki z pęczakiem. A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką. Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście zapiekanka makaronowa. Bardzo lubię zapiekany makaron z kalafiorem i cheddar.

zapiekanka przepisZapiekanka z ziemniaków i mozzarella

Składniki:

okrągła forma o boku 8 cm i średnicy 22

4-5 porcji

6 ziemniaków średniej wielkości

2 szalotki

1 mozzarella, jedna kulka około 130 g

1½ łyżeczki soli

200 ml śmietanki lub mleka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

½ łyżeczki białego pieprzu

1 czubata łyżka  masła

Do podania

250 g usmażonych pieczarek

1 ugotowany brokuł

polędwica wołowa

zapiekanka ziemniaczanaObierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz białym pieprzem. Posyp pietruszką i utartą mozzarellą. Posól śmietankę i zalej warzywa. Obłóż kawałeczkami masła. Przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego  na 175ºC piekarnika na termoobiegu. Piecz zapiekankę przez 30 minut, po czym zdejmij folię i piecz jeszcze przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Usmaż pieczarki z odrobiną świeżego rozmarynu i udekoruj nimi wierzch zapiekanki.

zapiekanka na obiad

Do zapiekanki z ziemniaków najlepiej pasują ziemniaki na puree. Młode ziemniaki można nie obierać, przy czym należy dodać mniej śmietanki, bo zawierają więcej wody.

Dodawajcie Wasze propozycje w komentarzach do tego wpisu.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *