Zapiekanka warzywna z kiełbasą

Zapiekanka warzywna z kiełbasą to szybkie danie na obiad lub kolację w ciągu zapracowanego tygodnia. Już pewnie większość z Was jest po urlopie i musiało wrócić do rutynowych zajęć, nie mniej pogodzić pracę z prowadzeniem domu. Zapiekanka warzywna z kiełbasą rozwiąże odwieczne problemy typu co szybko i pożywnego zjeść. Jest to prosty przepis na smaczną zapiekankę pełną warzyw. Danie jednogarnkowe, które jest gotowe w godzinę, u mnie niebywale popularne.

zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Składniki:

na 4 porcje

6 ziemniaków, średniej wielkości

1 papryka

250 g leśnych grzybów, u mnie kurki

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

pęczek młodej cebuli ze szczypiorkiem

350 g kiełbasy

6 jajek

50 ml mleka

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu

350 g mozzarella

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżka oleju

zapiekanka_przepis

Obierz ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Wrzuć na patelnię, posól, posyp rozmarynem i zrumień. Przełóż do miski. Na tą samą patelnię wrzuć oczyszczone grzyby. Smaż aż odparują z nadmiaru wody, lekko posól i przełóż do miski. Pokrój paprykę w kosteczkę i cebulę ze szczypiorkiem. Pokrój drobno kiełbasę. Wymieszaj wszystkie składniki w misce wraz z utartą mozzarella. W osobnej misce rozmąć jajka z mlekiem, lekko posól, przypraw pieprzem i chili. Wlej do dużej miski i wymieszaj. Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem, napełnij zapiekanką i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut.

zapiekanka warzywna_1

 

 

SparaSpara

SparaSpara

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *