Zapiekanka z halloumi i oberżyny

Bardzo lubię halloumi, chociaż swoim wyglądem nie przyciąga on wzroku. Halloumi to rodzaj sera solankowego, o dosyć gumowej konsystencji i słodkawym smaku. Walorów smakowych nabiera halloumi dopiero po usmażeniu lub grillowaniu.

halloumi

Robię często lekkie sałatki z halloumi, ale tym razem postanowiłam zapiec halloumi z warzywami w pomidorowym sosie. Zapiekanka z halloumi i oberżyny wyszła pyszna, a zjedliśmy ją z perskim chlebem barbari.

Zapiekanka z halloumi

Zapiekanka z halloumi i oberżyną

Składniki:

  • 1 oberżyna
  • 200 g sera halloumi
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 bananowe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • olej so smażenia
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pokrój oberżynę w kostkę i  posól, odstaw na na 30 minut. Wyciśnij lekko wodę z oberżyny i usmaż na oleju wraz z czosnkiem i cebulą.
  • Pokrój halloumi w plasterki, smaż na złoty kolor.
  • Pomidory dopraw solą, pieprzem i pokrojoną bazylią.
  • W żaroodpornym ułóż warstwami warzywa i ser i zalej pomidorami.
  • Zapiecz w piekarniku na 200ºC przez 20 minut.

zapiekanka z halloumi

3 komentarze

  • pięknie wygląda, musi być smaczna. A sera takiego nie jadłam no chyba że jadłam a nie wiedzialam że to on ;)

  • Czasem sobie myślę, że to taka przewrotność losu. Wiele jest przecież dań absolutnie przepysznych, których smak jest zupełnie nieadekwatny do wyglądu. Trochę mam tak z kuchnią indyjską, czasem trzeba się przemóc, żeby było smacznie ;) Ale wydaje mi się, że mimo wszystko to danie nie należy do pysznych brzydali!

    • Sadze, ze tak jest generalnie z kuchnia azjatycka, ale jak nie spróbujesz to nie wiesz… Ja należę do odważnych i jak nawet nie zjem to spróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *