Zapiekanka z kurczaka z mozzarella

Ten przepis na pewno przypadnie wam do gustu. Latwy do zrobienia z produktów ogólnie dostępnych na polskim rynku. Smaczna zapiekanka z kurczaka z mozzarella i parmesanem, dodatkowo zapieczona z drobno pokrojonymi grzankami.

Do grzanek możesz wykorzystać czerstwy chleb. Pokrój kromki chleba w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem czosnku. Grzanki muszą byc dość suche i chrupiące.

Przepis: zapiekanka z kurczaka z mozzarella

Składniki:
5 -6 porcji

  • 1 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 5 piersi z kurczaka, średnie wielkości
  • garść liści bazylii
  • 200 g sera mozzarella
  • 40 g parmezan, drobno startego
  • 100 g drobnych grzanek o smaku czosnkowym

Sos pomidorowy

  • 5 dl pokrojonych pomidorów z puszki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Podziel kurczaka na cieńsze plasterki. Dopraw solą, czosnkiem i płatkami chili. Podsmaż kurczaka na gorącej patelni, na złoty kolor i ułóż na dnie żaroodpornego naczynia.
  • Przygotuj sos pomidorowy
  • Pokrój w kostkę szalotki i czosnek i podsmaż na oliwie. Dodaj  pomidory i bazylię. Zagotuj sos i zmiksuj.
  • Polej sosem kurczaka, a następnie posyp zapiekankę startym parmezanem połową startej mozzarella.
  • Nastepnie posyp zapiekanke grzankami, a na koncu reszta parmesanu i mozzarella.
  • Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego na 200 ° C (termoobieg) i zapiekaj przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *