Zapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddar

Zadziwiające jest jak z prostych składników można ugotować coś pysznego. Dzisiejszy serowy sos do zapiekanki z makaronem z kalafiorem jest tego przykładem. Mało tego, zapiekanka z makaronem to danie, na którego przyrządzenie potrzeba zaledwie 30 minut!
Tak, tak kolacja w 30 minut jak w telewizyjnym show Jamiego Olivera. Muszę wam zdradzić tajemnicę, że ten przepis pochodzi z jego książki kucharskiej.

Zapiekanka z  makaronem kalafiorem i cheddar

Składniki:

na 5 porcji

  • 250 g, waga sucha
  • 1 mały kalafior
  • 100g parmezanu
  • 200 g sera cheddar
  • 2 dl posiekanej natki pietruszki
  • 200g creme fraiche
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Oczyszczony kalafior grubo posiekać. Zagotować wodę lekko osolona i wrzucić makaron wraz z kalafiorem.
  • Zetrzeć cheddar i parmezanem do żaroodpornego naczynia i postawić na garnku, w którym gotuje się makaron i kalafior.
  • Wlać creme fraiche i dodać natkę pietruszki.
  • Ugotować kajafior i makaron  al dente, odcedzić.
  • Wymieszać z sosem serowym kremem. Doprawić solą i pieprzem grubozmielonym. Ewentualnie zapiec w piekarniku.
  • Przed podaniem posypać resztką posiekanej pietruszki.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *