Zapiekanka z makaronem i serem

zapiekanka z makaronem i serem

Klasyczna zapiekanka z makaronem i serem, czyli tak zwany mac &cheese to zapiekanka, którą bardzo często robię. Uwielbiam sery wszelakiego rodzaju a w tej zapiekance ich nie brakuje. Ostatnio jestem zachwycona duńskim tøløse, długo dojrzewającym serem i bardzo kremowym. Oczywiście, że użyłam go do zapiekanki makaronowej.

Sos pomidorowy i sery to nieodzowne składniki do każdej zapiekanki, niekoniecznie makaronowej. Wykorzystuję je do zapiekania oberżyny, cukinii czy ziemniaków.

Zapiekanka makaronowa to bardzo praktyczne i syte danie. Polecam na szybki obiad lub z lampką wina na kolację.

zapiekanka z makaronem

Oto przepis

Zapiekanka z makaronem i serem

Składniki:

  • 1 porcja sosu pomidorowego
  • 300 ml mleka
  • 100 g żółtego, kremowgo sera
  • 200 g serka, typu philadephia
  • 200 ml  startego parmezanu
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatalowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sol do smaku
  • 200 g makaronu, waga sucha
  • 20 g masła

Wykonanie:

  • Przyrządź pomidorowy sos według przepisu. Ja nie zmiksowałam sosu tym razem. 
  • Mleko wraz z żółtym serem i twarożkiem podgrzewaj dopóki sery się nie rozpuszczą. Dopraw sos serowy solą, pieprzem i utartą gałką.
  • Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z sosem serowym.
  • Foremkę o wielkości 18 cm  x 25 cm wysmaruj tłuszczem. Wylej na dno foremki sos pomidorowy,  a potem makaron. Całość posyp parmezanem wymieszanym z tartą bułką. Posyp wiórkami masła i zapiecz zapiekankę na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *