Zapiekanka z soczewicy

Dzisiaj trochę inna zapiekanka z soczewicą zamiast makaronu.Typowa zapiekanka LCHF ale mi nie przeszkadza zjeść ją z kawałkiem pysznego chlebka.

zapiekanka z soczewicy

Zapiekanka nie jest pracochłonna, co jest jej główną zaletą. Takie potrawy szybkie w wykonaniu to coś dla mnie, bo w ciągu tygodnia mam niewiele czasu na gotowanie. Oto przepis:

Zapiekanka z soczewicy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 100 g szynki
  • 140 g wędzonego boczku
  • 100 g startego cheddar
  • 20 g startego  parmesanu
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

  • Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie. Czerwoną soczewicę gotuje się bardzo szybko i po 10 minutach jest już miękka.
  • Pieczarki, cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, aż pieczarki odparują.
  • Boczek pokrój w kostkę i stop na patelni. Szynkę pokrój i również podsmaż.
  • Gotowe nadzienie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 18 cm x 25 cm posmaruj tłuszczem. Na dno wyłóż połowę soczewicy, posyp częścią sera cheddar, następnie wyłóż całe nadzienie. Posyp serami i przykryj resztą soczewicy.
  • Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory i posyp resztką sera.
  • Podpiecz zapiekankę na 200ºC przez 20 minut. Gotową zapiekankę posyp szczypiorkiem dymką.

przepis na zapiekanke

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *