Zapiekanka z wolowiny ala Shepherd`s pie

Wszystko do jednego garnka, a wlasciwie do jednej zaroodpornej formy to moja recepta na szybki obiad w tygodniu. Wszelkiego rodzaju zapiekanki spelniaja wszystkie moje wymogi; szybkie do zrobienia, smaczne, mozna przygotowac wczesniej, mozna uzyc resztki obiadowe z poprzedniego dnia…

Shepherd`s pie robilam juz wczesniej. Dzisiaj proponuje troche inna wersje tej znanej angielskiej potrawy, a mianowicie z sosem z mielonej wolowiny, podprawionej sosem worcester (worcestershire), przykrytym pierzynka z puree ziemniaczano – pasternakowym.

Przepis: zapiekanka z wolowiny ala Shepherd`s pie

Składniki:

5 porcji

  • 500g mielonej wolowiny
  • 1 cebula
  • 1 marchewka, duża
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 3 dl miesnego buljonu
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżki oleju do smażenia

Purre ziemniaczano-pasternakowe

  • 700g ziemniaków
  • 350g pasternaku
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta startej galki muszkatalowej
  • 50 g sera cheddar, startego

Wykonanie:

  • Obierz i pokroj w kostkę cebulę i marchewkę. Wlej trochę oleju i podsmaz warzywa.
  • Dodaj zmielone mięso, przecier i sos worcester. Dopraw sola i pieprzem, posyp tymiankiem. Wlej bulion wołowy i dus na malym ogniu przez 20 minut.
  • Obierz i ugotuj ziemniaki i pasternak w lekko osolonej wodzie. Odcedz warzywa z wody zmiksuj z mlekiem i starta gałka muszkatołowa. Dodaj tymianek na koncu.
  • Wylej sos do formy i rozprowadz rownomiernie puree. Posyp startym cheddar.
  • Zapiecz potrawe w piekarniku na 200 º C (termoobieg), około 10 minut, aż ser trochę się przyzloci.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *