Zapiekanki z pieczarkami i serem…Wspomnienie z czasów licealnych, Polski postkomunistycznej, pustek w sklepach, mięso na kartki. Moje dzieci nie mogą uwierzyć, że tak było. Zapiekanki z pieczarkami nie należały wtedy do najlepszych. Mimo wszystko cieszyły się dużą popularnością choć pieczarek było w nich jak na lekarstwo! Szara masa z mnóstwem cebuli. Nie przypominam sobie aby były zapieczone z serem. O mozzarella to nawet nie słyszałam! Jak się domyślacie moje zapiekane bagietki zawierają mnóstwo pieczarek i mozzarella. Nie lubię objadać się chlebem ale za to lubię jeść to co na nim jest. Zamiast tradycyjnego ketchupu proponuję pieczone pomidory koktajlowe.
Uwielbiam zapiekanki i przyrządzam je często, zwłaszcza na kolację. Jest to praktyczne i smaczne danie, do którego można wykorzystać obiadowe resztki i czerstwe pieczywo.
Zapiekanki z pieczarkami
Składniki:
1 bagietka, 30 cm
350 g pieczarek
2 szalotki
30 g masła
1 łyżka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
120 g mozzarella
killa koktajlowych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
Cebulę pokrój w cienkie krążki. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli wyjmij na talerz. Na tą samą patelnię wrzuć pieczarki. Smaż na dużym ogniu, mieszając, około 10 minut Pieczarki powinny się ładnie zrumienić, a nie gotować. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką. Przekrój bagietki wzdłuż, na każdą nałóż porcję pieczarek, cebulkę i posyp startą mozzarella. Między bagietki ułóż koktajlowe pomidory, przekrojone na pół i polane oliwą.
Zapiecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 5-8 minut. Mozzarella powinna być lekko rozpuszczona i ciągnąca, a pieczywo chrupiące. Wyjmij z piekarnika. Posól pomidory i posyp oregano. Zapiekanki pokrój na porcje.
4 komentarze
szybkie i pyszne!
Japp!
To jest dopiero wypas zapiekanka a nie jak te kupne w budkach :D
Zapiekanki uwielbiam dosłownie od zawsze. Często przygotowuję je z różnymi dodatkami. Muszę przyznać, że Twoja wygląda smakowicie… :-)