Zapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosem

Lubię eksperymentować z żywnością. Zapiekany bakłażan nadziewany pikantnym sosem z mielonego mięsa to właśnie takie danie, gdzie zamiast   zwykłego, mięsnego sosu mogę zrobić coś innego i bardziej ekscytującego.

Zamiast siekać oberżynę i wrzucić do sosu można zrobić odwrotnie! Sosem wypełnić bakłażany.


Bakłażany trzeba przygotować wcześniej. Ja najpierw solę oberżynę i odstawiam na pół godziny, wtedy będzie ona  miękka i soczysta po zapieczeniu w piekarniku. Nie potrzeba też tyle oliwy .

Składniki:

  • 2 bakłażany, średnie
  • 500 gram mięsa wołowowieprzowego, mielonego
  • 1 cebula, duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania
  • świeża kolendra do dekoracji

Wykonanie:

  • Podziel bakłażany wzdłuż na dwie części każdy. Wydrąż środki, które zachowaj do sosu.
  • Posól  oberżynę i zostaw na 30 minut.
  • Obierz cebulę i posiekaj drobno. Obierz i przeciśnij czosnek.
  • Podsmaż cebulę i czosnek na oleju z przyprawami. Dodaj Wydrążone środki oberżyny i mięso i smaż tak długo aż mięso nie będzie krwawe.
  • Dodaj pomidory i przecier. Dopraw solą i gotuj sos przez 10 minut.
  • Pomaluj bakłażany oliwką i napełnij sosem. Zapiekaj bakłażany w temperaturze 175 ° C przez 20 minut.

Zapiekany bakłażan to szybkie danie na obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *