Zapiekany gulasz wołowy Shepherd`s pie

Pierwszy raz zrobiłam Shepherd`s pie, które jest prostym , klasycznym daniem wywodzącym się z Anglii.
Oto moja wersja, bardzo smaczna i obfita, wołowy, gęsty gulasz ukryty pod puszystym puree ziemniaczanym. Zarówno gulasz jak i tłuczone ziemniaki zawierają dużo świeżego tymianku.
Mój tymianek, który hoduję w doniczce został dziś porządnie obcięty. Cóż, taki jego los ale  nadal zdobi moje okno w kuchni i wydaje cudowny zapach.

Shepherd `s pie można zrobić na różne sposoby. Zasada jest jednak taka sama dla wszystkich rodzajów: zapieczony sos pod pierzynką ziemniaczaną.

Składniki:

  • 500 g wołowiny na gulasz
  • 250 g selera, korzeń
  • 3 średnie marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (500 g)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 dl gorącej wody
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Puree ziemniaczane:

  • 5 pietruszek
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka tymianku + 1msk do przybrania

Wykonanie:

  • Podziel  mięso na mniejsze kawałki. Podsmaż trochę na patelni.
  • Obierz i pokrój grubo cebulę i dodaj do mięsa.
  • Obierz seler i marchew, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  • Umieść wszystkie składniki w dużym garnku, dodaj pomidory, liście laurowe i tymianek.
  • Dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu. Gotowanie wołowiny trwa przynajmniej 2 godziny. Mięso musi byc mięciutkie.
  • Obierz ziemniaki i pietruszkę.  i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  • Wymieszaj żółtka z tymiankiem.
  • Napełnij okrągłą zaroodporną formę gulaszem. Przykryj puree ziemniaczanym i calość zapiecz. Ziemniaki mają się tylko przyrumienić.

Posyp tymiankiem przed podaniem.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *