Zawijańce nadziewane cukinią i feta

Zawijańce nadziewane cukinią i feta to moja smaczna alternatywa do pizzy, drożdżowych ślimaczków i pierogów. Uwielbiam pieczywo nadziewane warzywami. Słona feta świetnie się z nimi komponuje, a neutralna cukinia niemalże nabiera rumieńców…Trochę ją przypiekłam, he,he… Zawijańce nadziewane cukinią można przyrządzić z dowolnie wybranego ciasta. Ja wybrałam drożdżowe z dodatkiem pszennej mąki pełnoziarnistej.

zawijańce z cukinią

Zawijańce z cukinią i feta

Składniki:

na 14-16 sztuk

550 g pszennej mąki

200 g pszennej mąki pełnoziarnistej

40 g świeżych drożdży

450 ml zimnej wody

100 ml jogurtu, 3%

1 łyżka soli

1½ łyżki miodu

450 g cukinii, 2 małe

150 g feta

10 suszonych pomidorów w zalewie

6 łyżek startego  parmezanu do posypania

drożdżowe zawijańce

Rozpuść drożdże miód w wodzie. Dodaj jogurt i zamieszaj. Do misy miksera wsyp obie mąki i wlej rozczyn. Załóż hak (używam kitchenaid) i zacznij wyrabiać ciasto na trójce. Kiedy drożdże połączą się z mąką wsyp łyżkę soli. Zarabiaj ciasto przez 8-10 minut, aż wytworzą się niteczki glutenu. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia, ale ma być wilgotne. W razie potrzeby dolej wody lub dosyp mąki. Wyrobione ciasto przykryj folią i pozostaw w cieple na 40 minut do wyrośnięcia.

zawijaniec

W międzyczasie pokrój cukinię w kostkę. Posyp solą, pieprzem i polej oliwą. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC na 30 minut. Wyjmij i odstaw. Wyrośnięte ciasto podziel na 14-16 porcji. Zwiń porcję ciasta w gruby rulon, zrób wgłębienie i napełnij je cukinią, pokruszoną fetą i pomidorami. Chwyć za końce, trochę je rozciągnij i zwiń w przeciwnych kierunkach. Ułóż zawijańce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp parmezanem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC i wstaw wyrośnięte chlebki. Piecz zawijańce przez 8-10 minut. Podawaj letnie lub na zimno.

 

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *