Zawijasy z pesto i mozzarella

Zawijasy z pesto i mozzarella…Kiedy już gotuję zupę na obiad to staram się również upiec jakieś fajne pieczywko. Pożywna zupa z pajdą chleba domowego wypieku to bardzo smaczny obiad…Ale zawijasy z pesto i mozzarella piekę również jako pieczywo do dipów. Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto.

pesto

Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik w pieczeniu sobie z nimi poradzi.

pesto_pizza

Zawijasy z pesto

Składniki:

na 24 sztuk

500 g pszennej mąki

25 g świeżych drożdży

300-350 ml zimnej wody

5 łyżek pesto

1 łyżeczki soli

100 g utartej mozzarella

jajko do posmarowania

sól morska do posypania

zawijasy_przepisRozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Posmaruj pesto, posyp mozzarella, złóż na pół i potnij na paski. Każdy pasek skręć w spiralkę. Ułóż zawijańce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp solą. Pozostaw do wyrośnięcia na 25 minut. Jeśli nie lubisz chleba posypanego solą dodaj więcej soli do ciasta. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg. Wstaw wyrośnięte zawijańce i piecz przez 10 – 12 minut na złoty kolor. Podawaj letnie do zupy. Zawijasy można zamrozić.

pizza_chleb

 

 

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *