Zdrowe chipsy z jarmużu

Ostatnio dużo się mówi na temat jarmużu. Sama bardzo lubię to warzywo i staram się jak najczęściej stosować je w moich przepisach. Dzisiaj pewnie Was zaskoczę, bo chcę zaproponować nietypowy przepis na jarmuż, a mianowicie zdrowe chipsy  z jarmużu. Zdziwieni? A może już słyszeliście o chipsach z jarmużu?

Chipsy z jarmużu to największy hit  tego roku w Szwecji. Chipsy są wyjątkowo smaczne, zdrowe, a na dodatek bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Takie chipsy to nawet polubią dzieci, a podobnie jak tradycyjne chipsy można je doprawić ziołami, pieprzem, papryką czy czosnkową solą. Polecam bardzo zwłaszcza, że sezon na jarmuż już się zaczął. Pyszne snacks i do tego takie zdrowe!

zdrowe chipsy z jarmuzuPrzepis na zdrowe chipsy z jarmużu

Składniki:

  • 300 g jarmużu
  • 1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej lub wedle smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • pieprz kajeński do smaku

przepisy z jarmużemOderwij pofałdowane liście od grubej łodygi, opłócz i osusz. Wyłóż jarmuż na blaszkę, dodaj oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny i wymieszaj. Włącz piekarnik na 175ºC i piecz chipsy przez około 10 minut. Chipsy powinny być chrupiące. Podawaj na ciepło  lub na zimno.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *