Zdrowe gofry na śniadanie

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na zdrowe gofry na śniadanie. Dla niektórych zdrowe gofry to takie, które zawierają mało tłuszczu. Dla innych zdrowe gofry to te bez rafinowanego cukru. Dzisiaj właśnie takie gofry przygotowałam mojemu dziecięciu na śniadanie, po części bo akurat miałam padnięte banany, a po drugie wiadomo… wypróbować coś nowego. Dla smakoszy gofrów na śniadanie proponuję równie zdrowe gofry z brokułami. 25 marca to dzień gofrów jakby się kto pytał. Gofry jemy często niezależnie od kalendarza. To również wspaniały i szybki deser. Kolejny, nowy  przepis na gofry już niedługo!

zdrowe gofry
Zdrowe gofry

Składniki:

na 2 4 gofry

50 g mąki orkiszowej

30 g owsianych płatków

1 łyżka połamanego siemienia lnianego

szczypta cynamonu

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 banan, zgnieciony widelcem

125 ml mleka

1 łyżka oleju

Do podania

porcja jogurtu z miodem

świeże owoce

goji jagody

przepis na gofryOwsiane płatki i siemienie zmiksuj na proszek. Dodaj do mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj jajko, olej i banan z dodatkiem soli. Dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolitą masę. Piecz gofry w gofrownicy. Jeśli masz nową, “nie przepaloną” gofrownicę posmaruj olejem do pierwszego pieczenia. Piecz gofry na złoty kolor. Podaj z jogurtem wymieszanym z miodem i owocami. Muszę przyznać, że bez dodatków też są zjadliwe.

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *