Zdrowy chleb z nasionami i goji

Zdrowy chleb z nasionami i goji jagodami jest to chleb wolny od glutenu, nie zawierający mlecznych produktów i rafinowanego cukru. Zdrowo…Co właściwie należy rozumieć przez słowo zdrowo? Często się nad tym zastanawiam. Zdrowie jest to bardzo indywidualne pojęcie. Dla jednego człowieka zdrowy chleb z nasionami i goji może być idealnym wyborem na poprawę samopoczucia. Osoby, które są uczulone na jajka na pewno zrezygnują z wypróbowania tego przepisu jeśli nie zamienią jajko na chia jajko.

zdrowie_superfood

Goji jagody  należą do tak zwanego super food. Media podkreślają ich walory zdrowotne i bogactwo w odżywcze składniki ale czy są tak naprawdę zdrowe dla wszystkich? Niestety nie, bo osoby ciepiące na IBS powinny unikać goji jak i innych produktów, które należą do roślin psiankowatych. Okey, jeśli więc zrezygnujemy z goji i dodamy inne suszone jagody np. morwę lub jagody, zamiast białka użyjemy chia jajka to będzie całkiem zdrowy chleb? No jeszcze trzeba by było pomyśleć o miodzie, z którego muszą zrezygnować osoby cierpiący na alergie pokarmowe, wrażliwe na jady owadów jak i cukrzycy. Kromka zdrowego chleba mogłaby mieć dla nich fatalne skutki. Poza tym miód zawiera bardzo dużo cukru i chociaż jest on cukrem nierafinowanym to jednak powoduje wyrzut insuliny tak samo jak zwykły cukier. Alergia na orzechy wyklucza mąkę migdałową…Zdrowy chleb zawiera również dużo błonnika. Osobom cierpiącym na bóle żołądka zaleca się ograniczenie jedzenia produktów wysokobłonnikowych.

zdrowy chleb

Jak widzicie na pozór zdrowy chleb nie jest zdrowy dla wszystkich. Osoby  uczulone, alergiczne i cukrzycy muszą mieć się na baczności…Należę do szczęśliwców wszystko jedzących i od czasu do czasu upiekę sobie zdrowy chleb, bo po prostu lubię to pieczywo. Równie często zdarza mi się, że akurat nie mam mąki lub drożdży, więc przepis na taki chleb jest jak znalazł po prostu z czysto praktycznych przyczyn. Poza tym chleb jest naprawdę smaczny. Warto więc wypróbować przepis.

Zdrowy chleb

Składniki:

podłużna foremka o pojemności 1,5 l

70 g mąki migdałowej

120 g mąki ziemniaczanej

70 g nasion sezamu

70 g pestek dyni

70 g nasion słonecznika

30 g mąki z suszonych owoców róży

60 g płatków gryczanych

3 łyżki błonnika witalnego, zmielonego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

5 łyżek goji

1½ łyżeczki soli

500 ml wody

1 białko

125  ml miodu

chleb bezglutenowy

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj. błonnik witalny, z którym spotykam się w Polsce jest niemielony. Porcja błonnika obliczona tutaj to błonnik zmielony. W drugim naczyniu wymieszaj mokre składniki. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W międzyczasie nastaw piekarnik na 175ºC. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź powierzchnię i posyp nasionami i namoczonymi goji. Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i ostudź w foremce przez pierwsze 10 minut. Potem wyjmij chleb na metalową kratkę. Ostudzony chleb przechowuj w lodówce owinięty w folię b.

zdrowy chleb_przepis

 

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

11 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *