Zielona sałatka z ziołowym sosem

Zapraszam na zieloną sałatkę, witaminową bombę, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. Zielona sałatka z ziołowym sosem to wspaniałe danie na śniadanie, kolację lub lunch do pracy. Zaletą zielonej sałatki jest to, że można ją skomponować z dowolnie wybranych zielonych warzyw i ziół. Tak więc w mojej znalazł się jarmuż, zielony groszek, awokado, a do sosu użyłam pietruszkę i szczypiorek. Do sałatki można dodać bulgur lub quinoa, ja jednak wybrałam kalafiorowy ryż. Zielona sałatka jest smaczna i zdrowa. Najczęściej dodaję do niej jajko na twardo, czasami tuńczyka.

zielona sałatka

Zielona sałatka

Składniki:

na 2 porcje

50 g świeżego jarmużu

1 mały kalafior

100 g zielonego groszku

1 awokado

1 łyżka pestek słonecznika

3 jajka

koper do dekoracji

½ łyżeczki czarnego pieprzu grubomielonego

szczypta kajeńskeigo pieprzu

Sos ziołowy

1 łyżka majonezu

200 ml naturalnego jogurtu

1 pęczek pietruszki

1 pęczek szczypiorku

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

sałatka przepis

Przygotuj dużą miskę. Pokrój jarmuż w paski. Podziel kalafior na różyczki i zmiksuj na ryż. Wstaw do mikrofalówki i gotuj przez 2 minuty na maksymalnym efekcie lub blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wypłucz zimną wodą. Wymieszaj jarmuż z groszkiem i kalafiorem. Potnij awokado na plastry i ułóż na sałatce. Ugotuj jajko na twardo lub półtwardo, przekrój na pół  ułóż na zieleninie. Do blendera wlej jogurt, dodaj majonez (można pominąć) zioła i zmiksuj. Dopraw sos solą i sokiem z cytryny.

zielona sałatka z ziołowym jogurtem

Podaj sałatkę polaną sosem tuż przed jedzeniem.

SparaSparaSparaSpara

29 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *