Zielona tarta z indykiem i pesto

Co powiecie na tartę? Dawno nie piekłam tarty, więc trzeba było odświeżyć sobie pamięć. Dzisiaj znowu resztki i na dodatek świąteczne. Ostatnia porcja indyka. Ten indyk był gigantyczny!

zielona tarta z indykiem

Zielona tarta, bo z moim ulubionym pesto z rucola i bazylii, które znowu zrobiłam. Dodałam pesto do roztrzepanych jajek z mlekiem i proszę jaki fajny rezultat dla oka , jak i dla kubków smakowych.

zieona tarta z pesto domowej roboty

Przepis na tartę z indykiem i pesto domowej roboty

Składniki:

Na foremkę o 25 cm średnicy

Ciasto na tartę

  • 130 g miękkiego masła
  • 300 ml maki
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie

  • 150 g indyka, resztki świąteczne
  • 3 łyżki  pesto domowej roboty 
  • 2 łyżki zielonych oliwek, pokrojonych
  • 100 g feta
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • 50 g żołtego sera
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Podane składniki na ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę, owiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut lub od razu wyłóż foremkę ciastem i owiniętą w folie  schłódź. Zawsze wybieram ten drugi sposób, bo zapominam, że mam ciasto w lodówce, a później mocno zmarznięte jest trudne do rozwałkowania.
  • Podpiecz spód tarty przez 10 minut w piekarniku na 200ºC (termoobieg). Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Na upieczony spód wyłóż indyka, oliwki i  pokrojoną w kostkę feta. Posyp utartym  żółtym serem.
  • Roztrzep jajka z mlekiem i pesto, posól, popieprz  i wylej na tartę.
  • Piecz tartę przez 30 minut w temperaturze 160ºC (termoobieg).

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *