Zielone pesto domowej roboty

Dzisiaj jestem zmiksowana doszczetnie. Zrobilam pesto. Nie ma jak zielone pesto domowej roboty. Przekonalam sie o tym juz dawno. Jak sprobowalam pierwszy raz domowej roboty pesto to po prostu przestalam kupowac gotowe pesto. Roznica jest niesamowita.

Dzisiaj zrobilam pesto z pecorino, pestek dynii, czosnku, oliwy z zielonych oliwek i oczywiscie bazylii. Dodalam tez odrobine ruccola. Pesto jak marzenie!

Przepis na zielone pesto

Skladniki:

½ l pesto

  • 50 ruccola
  • 1 doniczka  bazylii
  • 1 dl pestek dynii
  • 2 zabki czosnku
  • 1½ – 2 dl olivy z zielonych oliwek

Wykonanie:

  • Obierz czosnek i posiekaj z grubsza.
  • Posiekaj liscie i mlode galazki bazylii.
  • Oplukaj ruccola i zetrzyj pecorino.
  • Wrzuc wszystko do blendera, podlej oliwa i zmiksuj.

Pecorino przypomina w smaku parmezan. Lubie sery i dlatego probuje co i rusz rozne smaczki.

 

1 Komentarz

Leave a Reply to Droczilka Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *