Zielone spaghetti z köttbullar czyli szwedzkimi klopsikami

codojedzenia

Köttbullar czyli szwedzkie klopsiki to narodowe danie Szwedów. Szwedzi jedzą köttbullar przy wigilijnym stole, na święta wielkanocne no i oczywiście na co dzien. Istnieje mnóstwo przepisów na köttbullar, tradycyjne i te zmodernizowane.

Chociaż bardzo lubię szwedzkie klopsiki w sosie śmietankowym z dżemem borówkowym i ziemniakami, to dzisiaj chcę wam zaproponować szwedzkie klopsiki ze śródziemnomorskimi smakami.

codojedzenia

Po pierwsze ugotowałam to danie jako danie makaronowe i nic w tym dziwnego, bo köttbullar je się bardzo często w sosie pomidorowym z makaronem. Ale tym razem zrobiłam zielone, szpinakowe spaghetti. Od dawna przymierzałam się do zrobienia domowego pesto i wreszcie myśli przeistoczyłam w czyny.

codojedzenia

codojedzenia

Pesto można zrobić dostownie ze wszystkiego i to moje szpinakowe pesto jest tego przykładem. Tradycyjną bazylię zastąpiłam  szpinakiem, a orzechy piniowe orzechami włoskimi. Jedynie czosnek czosnek i parmezan zachowałam ze standartowego przepisu. Gotowe pesto wymieszałam jeszcze z ciepłym spaghetti. Muszę się przyznać, ze już w tej postaci makaron smakował obłędnie. No ale ja obiecałam köttbullar… ale też w innym wydaniu.

Do klopsikowego farszu dołożyłam suszone morele i żurawinę jak również pokrojony swieży szpinak. Słodko kwaśne klopsiki świetnie harmonizowały z ostrym, szpinakowym spaghetti. Na dodatek posypałam danie oryginalną owczą fetą.

Ta potrawa jest pracochłonna, bo między innymi trzeba przygotować pesto. Ale jak to ja, robię zawsze większe porcje i mrożę. Takie rozmrożone pesto można wykorzystaćdo czegoś innego. Niedługo się przekonacie co ja jeszcze z niego zdziałałam.

Przepis na zielone spaghetti z köttbullar czyli szwedzkimi klopsiki

Składniki:

Klopsiki szwedzkie

  • 500 g mielonego miesa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku,przeciśniętego
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 4 suszone morele
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki liści szpinaku, z grubsza posiekanych
  • 400 g spaghetti, sucha masa
  • olej do smażenia

Domowe pesto ze szpinakiem

  • 1 litr świeżego szpinaku, pokrojonego
  • 2 dl orzechów włoskich
  • 1 dl oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, duże
  • 1 ½ dl parmezanu, świeżo startego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na pesto zmiksuj. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z tej porcji wyszło mi około 5 dl pesto.
  • Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z połową pesto. Drugą możesz zamrozić lub przechować w lodówce do około tygodnia.
  • Zrób farsz z mięsa mielonego, jaja, bułki tartej, posiekanej cebuli,przeciśniętego czosnku, posiekanych suszonych owocow i liści szpinaku. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wilgotną dłonią formuj małe kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju, równomiernie ze wszystkich stron.
  • Podawaj klopsiki ze szpinakowym spaghetti i pokruszonym serem fetą.

codojedzenia

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *