Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem

Resztki ugotowanych ziemniaków można z powodzeniem wykorzystać na krokiety. Ziemniaczane krokiety przyrządzam na wiele sposobów i niemalże zawsze z resztek. Tym razem miałam również ugotowany batat i groszek. Pomyślałam, że lepiej je dodam do krokietów za nim o nich zapomnę. Ziemniaczane krokiety to pyszne wegańskie danie, do którego zdarza mi się przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż i dlatego również podaję je jako przystawkę do mięsa. Ziemniaki na ogół przepuszczam przez maszynkę. Sprawdza to się w przypadku kopytek czy gnocchi. Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis, a co najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone na złoty kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego.

Ziemniaczane krokiety

Składniki:

½ kg ugotowanych ziemniaków

1 batat, pieczony

100 g zielonego groszku

50 g szpinaku

1 jajko + 1 jajko do obtoczenia

60 g mąki

1 czerwona cebula

50 g tartej bułki lub panko

sół i czarny pieprz do smaku

masło klarowane do smażenia

Sos czosnkowy

200 ml greckiego jogurtu, 10%

3 łyżki domowego majonezu, tutaj przepis

sól do smaku

Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do ziemniaków wraz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, grubo pokrojonym szpinakiem, jajkiem, solą i pieprzem.  Wymieszaj i uformuj 6 krokietów. Rozmąć jajko w miseczce. Obtocz krokiety w mące, zanurz w jajku, a następnie obtocz w panko. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Wymieszaj jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i wymieszaj.

Podawaj krokiety na gorąco na przykład z czosnkowym sosem na zimno. Pyszne danie na obiad lub kolację.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *