Ziemniaczane placki tradycyjne

Lubicie placki i placuszki? Moja rodzina uwielbia ziemniaczane placki, więc przyrządzam je często. Jakiej mąki dodajecie do ziemniaczanych placków? Zazwyczaj dodaję pszenną mąkę. Czasami odsypuję trochę pszennej i zastępuję ją grahamką. Przyrządzam ziemniaczane placki na kilka sposobów z boczkiem lub cukinią. Czasami z marchewką. Jakie bym nie przyrządziła placki, ziemniaczane zawsze smakują najlepiej. Gdybym miała sama wybrać, które placki lubię najbardziej bez wątpienia powiem ziemniaczane. Uwielbiam placki puchate, grube i mięsiste lekko chrupiące. Placki ziemniaczane są dobre o każdej porze dnia, na obiad i na kolację. Na słono lub tradycyjne bez żadnych dodatków. Moje dzieciaki jedzą je z cukrem. Ja wolę pikantne.

ziemniaczane_placki

Ziemniaczane placki

Składniki:

12 placków

5 ziemniaków, średniej wielkości

2 jajka

1 łyżeczka soli

50 g pszennej mąki

2 łyżki mąki grahamki

olej do smażenia

Dodatki

100 g jarmużu

1 łyżka masła

1 mała cebula

50 g wędzonego boczku

sól i pieprz do smaku

ziemniaczane plackiObierz ziemniaki i zetrzyj na tarce lub przy pomocy kuchennego robota. Dodaj jajka, obie mąki, dopraw solą i wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż okrągłe placki po obu stronach. Na drugiej patelni zeszklij cebulę na maśle. Dodaj rozdrobiony jarmuż i smaż aż jarmuż zmięknie, około 5 minut. Usmaż boczek w plastrach. Ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia tłuszczu. Przestudzony rozerwij na małe kawałki.Podaj placki na gorąco z jarmużem i boczkiem.

placki_przepis

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *